10 Zinderende eetadresjes in IJsland

Dat de het leven op IJsland duur is, hoeft al lang geen betoog meer. Over de IJslandse gastronomie is ongetwijfeld al veel inkt gevloeid. Toch wil ik ook even in mijn pen kruipen om mijn ervaringen te delen. In het land met meer schapen dan inwoners, zijn de lammetjes zeer prominent aanwezig op de menukaart. Doch heeft het land meerdere geraffineerde culinaire specialiteiten die de lokale keuken kenmerken. Aangezien gerechten in een hogere prijsklasse liggen dan we thuis gewend zijn is het veel voordeliger om een menu te bestellen, dan om à la carte te eten. Toegegeven; iedere avond een zes-gangenmenu achter de kiezen steken is misschien wel het summum van decadentie, maar als je 55€ betaald voor 2 soepjes, een glas wijn en een pintje, is de keuze snel gemaakt.  Onderstaand enkele aanraders en tips:

1. Hofnin in Reykjavik 

Vanaf ons tafeltje kijken we uit op de oude haven van Reykjavik. Als voorgerecht eten we een carpaccio van Rendier. Daarna een soep van schelpdieren met langoustine, mosselen, sint-jakobsschelpen, venkel en slagroom. Gevolgd door een zacht gegaarde lamsschouder. Als dessert kregen we warme chocolade cake met frambozen en ijs van zoethout.

 

 

 

2. Vogafjos cowshed café in Mývatin

Dit enorm leuk cafétje vind je naast een familieboerderij. Iedereen heeft vrije toegang tot de stallen om daarna in het aanpalend restaurant te tafelen. De recensies op tripadvisor zijn niet echt lovend over het voedsel (hoewel het er best oké uitzag) Hoewel ik een onvervalste carnivoor ben, ga ik na het knuffelen van de pluizige kolossen met een onnoemelijk hoog cuteness-gehalte toch niet direct een stukje steak verorberen. Dus als tussendoortje dan maar een vers glas melk en een bordje met zelf gedraaid ijs. Mijn steak-aversie is echter maar van korte duur.

 

3.Matur og drykur in Reykjavik

Dit restaurantje, dat zich in hetzelfde gebouw als het Saga Museum bevindt, werd ons aangeraden door een meisje uit de toeristische dienst die het beschreef als haar favoriete lokale restaurant met traditionele IJslandse gerechten. En effectief krijgen we enkele typische gerechten voorgeschoteld voorzien van pure smaken die tot in de diepte zijn uitgewerkt. Zo maakt men gebruik van een soort zeewier met truffelsmaak, dat men vrij recent ontdekt heeft op de Westman eilanden. Lompviseitjes, gedroogde vis en zelfs het hoofd van de kabeljauw passeren de revue.  Buiten het wansmakelijke aanzicht, is dit echt wel een delicatesse. Al zijn zelfs de hersentjes voor mij toch een stap te ver. Als typisch dessert krijgen we de kleina voorgeschoteld, een soort gedraaide donut met kardemomzaad. Reserveren is een must, maar kan gemakkelijk online.

 

4. Haaienmuseum in Bjarnharnhöfn

Hier proeven we gefermenteerde haai, in de volksmond ook Hákarl genoemd. Dit is ongetwijfeld het meest beruchte gerecht van IJsland. De weerzinwekkende smaak heeft mij in ieder geval een pakketje in de vuilbak van het museum doen achter laten. Het museum op zich is echt een rariteitenkabinet gevuld met prularia. En de oude eigenaar heeft er zijn plezier in; je verstaat niets van zijn Ijslands accent maar krijgt spontaan een glimlach als je ziet hoe zijn hart en ziel in dit museum zitten. Buiten kan je de schuur bezoeken waar alle stukken haai hangen te drogen. Een scherpe ammoniak-geur komt je onmiddellijk tegemoet.

 

5. Saeta Svínid Gastropub in Reykjavik

De papegaaiduiker, die ook wel de clown der zeevogels genoemd word, is een van de gerechten die op de menukaart staan. De mink whale is O-FISH-ally mijn favoriete gerecht van de avond. Je kan hier verschillende lokale bieren proeven, als je tenminste bereid bent om er 10€ per stuk voor op te hoesten. Van hieraf starten er ook speciale biertours.

 

6. Kaffi Hornid in Höfn

Höfn staat bekend als de kreeftenhoofdstad van het land. Hoewel ze de noemer “kreeft” wel heel erg breed nemen. Ik heb hier hemels lekkere langoustines gegeten. Het interieur is supergezellig en het oogt een beetje zoals een après-ski chalet.

7. Rub 23 in Akureyri

Wie graag vis eet, is hier aan het juiste adres. Er wordt gewerkt met ingrediënten van IJslandse vissers en landbouwers. Invloeden uit Azië en Amerika worden verwerkt in de gerechten . Rub 23 is gespecialiseerd in zeevruchten. Ze hebben een breed scala aan vissoorten en sushi gerechten. Wij bestelden “The ulitmate food festival” om zoveel mogelijk verschillende gerechten te kunnen proeven.

 

8. Siglo hotel in siglufjordur

In dit gezellige kleine vissersstadje valt niet veel te beleven, maar als je op doorreis bent is dit het ideale adresje om even uit te rusten. De stad ligt aan een smalle fjord en je heb vanop het terras van het hotel een prachtig uitzicht.

 

 

9. Guesthouse lake hotel in Egilstadir

Je hoeft helemaal geen gast in dit hotel te zijn om hier een tafel te bemachtigen. Let wel, als je een aperitief besteld dat je vraagt aan de bediening om even te wachten met het brengen van je eten. IJslanders zijn niet gewend om eerst een aperitief te drinken.

 

10. Kolaportid in Reykjavik

Aangezien deze vlooienmarkt enkel open is op zaterdag en zondag van 11uur tot 17 uur, heb ik deze markt helaas niet kunnen bezoeken. Indien je nog een bezoek aan IJsland op de planning hebt staan kun je hier rekening mee houden bij het opmaken van je reisroute. Ook hier kan je verschillende speciale bordjes proeven.

Welke IJslandse specialiteit zouden jullie eens willen uitproberen?

 

Follow me on Bloglovin

https://www.bloglovin.com/blogs/kimpressions-14778009

2 gedachten over “10 Zinderende eetadresjes in IJsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *