17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

Van alle grote reizen die we al gemaakt hebben steekt Zuid-Afrika er toch met vlag en wimpel bovenuit. Nog maar net aangekomen wordt al snel duidelijk dat dit land mijn hart verovert heeft. Mensen hebben hier een allesvernietigend charisma en zijn stuk voor stuk buitengewoon vriendelijk. Zuid-Afrika wordt vaak bestempeld als gevaarlijk land. Onveilig hebben we ons nooit gevoeld, maar toch worden we er een paar keer opgelegd door een malafide parkeerwachter. En ook de politie is hier geen 100% zuiver op de graad. We reizen een stukje langs route 62 en eveneens langs de tuinroute.

We starten onze reis meteen op het zuidelijkste punt

In Kaapstad verkennen we de stad met de hop-on-hop-off bus. Toeristiser kan bijna niet. Maar wel meteen de ideale manier om snel een overzicht te hebben van welke bezienswaardigheden zich waar bevinden. Ja kan wel best de rode lijn nemen, de blauwe is nogal slaap vattend.

kimpressionsblog: 17 daagse selfdrive door Zuid-AfrikaWe komen ondermeer langs de tafelberg, die ongetwijfeld één van DE highlights van onze reis was. Hier moet je gewoon op geweest zijn, maar wel liefst bij helder weer. Dus zodra we zagen dat er geen wolken boven de berg hingen, stapten we van de bus. Je kan naar boven met een kabelbaantje ofwel een stevige klim. Ik heb er nog steeds spijt van dat we voor optie 1 gekozen hebben. Misschien moet ik die liever-lui-dan-moe-mentaliteit van mij, toch maar eens kwijt geraken.

kimpressionsblog: 17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

Nog een tip: het is geen overbodige luxe om een beetje zonnecrème op te smeren, op deze hoogte in de blakke zon. De volgende dagen mag ik rondlopen met een uniek stukje Afrikaanse kunst op mijn schouders.

kimpressionsblog: 17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

Het Victoria en Alfred Waterfront is enorm gezellig vertoeven.

kimpressionsblog: 17 daagse selfdrive door Zuid-Afrikakimpressionsblog: 17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

Robbeneiland

Van hieruit vertrekt ook de boot naar Robbeneiland. Tickets moeten op voorhand gereserveerd worden. Wij hadden pech met het weer die dag, maar vonden dat de grauwe lucht wel bij de sfeer van deze plaats paste. Robbeneiland diende als gevangenis tijdens het apartheidsregime. We worden rond gegidst door een ex-gevangene die over zijn eigen gevangenschap verteld en uiteraard ook over Nelson Mandela.

kimpressionsblog: 17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

Kaap de Goede hoop

De dag nadien, gaan van het adembenemend uitzicht genieten aan Kaap de Goede hoop.

kimpressionsblog: 17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

Selfies trekken met de pinguins van Boulders Beach

Die dieren stinken trouwens als de pest!

kimpressionsblog: 17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

Het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw

De volgende dag trekken we naar Stellenbosch. En onze eerste proeverij staat uiteraard ook meteen op het programma in Groot Constantia.

kimpressionsblog: 17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

‘s Avonds verblijven we in Marianne Wine Estate, wellicht één van de mooiste domeinen van heel onze reis. En de volgende ochtend krijgen we zelfs een privé-rondleiding door de wijnkelders.

kimpressionsblog: 17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

We reizen door naar één van mijn favoriete plaatsen in Zuid-Afrika, namelijk Franschhoek, de culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika. Ooit op een dag emigreer ik naar deze plek. Met de wijntram van wijngaard naar wijngaard. En af en toe een foodparing erbij. Een goddelijke combinatie.

kimpressionsblog: 17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

Oudshoorn

In Oudshoorn bezoeken we de Cango Caves

kimpressionsblog: 17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

en gaan we bezoeken we een struisvogelboerderij.

Kimpressionsblo: 17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

Swartberg Pass

Vanaf Oudshoorn rijden we de Swartberg Pass op. Absoluut de moeite waard om rond te rijden en de bergen op te rijden. Wat een indrukwekkende route! Van hieruit rijden we door naar Graaf Reinett waar we zullen overnachten. Hier is werkelijk geen bal te zien. Buiten een bezoekje aan een gospeldienst, vonden we er niet veel aan. De belangrijkste reden waarom we deze slaapplaats uitgekozen hebben is omdat we de zonsondergang willen waarnemen in de Valley of Desolation. En ja dat was het zo hard waard!

Kimpressionsblo: 17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

Dat is nu ook net het leuke aan reizen. Het ene stadje of dorpje blaast je van je sokken, terwijl je bij het volgende dorp op je honger blijft zitten. Alhoewel honger hebben we in dit land niet echt geleden. Het zou te simplistisch zijn om een reisroute uit te stippelen aan de hand van een glazen bol. Nooit geen onverwachte gebeurtenissen meer, de charme van een self-drive volledig ontkracht.

Met af en toe een tegenslag

Zo hebben we tot tweemaal toe een klapband. Op dat moment alles behalve een leuke ervaring, terwijl je daar staat langs de kant van de weg in een dorre desolate omgeving. Nu zijn het grappige herinneringen die zijn ingeschroefd in ons geheugen. Met als souvenir enkele mooie anekdotes; Zo waren we er eerst van overtuigd zijn dat we over een egeltje gereden hebben. En dan foutief vertaald naar de pechdienst bellen met de melding “There is an eagle in my tyre”.

Kimpressionsblo: 17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

Het Addo National Park

Hier hebben we wellicht het meest van al naar uitgekeken. ’s Ochtends gaan we kajakken en aan “birdwatching” (ik heb geen enkele vogel gezien) doen.

Kimpressionsblo: 17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

‘s middags staat een langverwachte jeepsafari door het Park op het programma. Jammer genoeg zijn we teleurgesteld over deze open jeep safari.

Kimpressionsblo: 17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

Begrijp me niet verkeerd het is sowieso een indrukwekkend gegeven als er opeens een kollosale olifant naast je staat, maar we hadden het nog impressionanter verwacht. En stiekem had ik toch gehoopt dat we de big 5 zouden zien. We slapen die avond in aangepast luxe-hutjes om nog even in de typisch Afrikaanse sfeer te blijven vertoeven.

Kimpressionsblo: 17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

Tsitsikamma

De weg van Addo naar Tsitsikamma is heel erg mooi! Je rijd door en langs heel veel bergen. Tsitsikamma zelf is eigenlijk niet veel te zien, toch vinden het jammer dat we hier niet wat langer konden blijven. Graag hadden we het canyoning parcours hier afgelegd. Het noodlot met de platte band heeft er anders over beslist. Het belangrijkste agendapunt hebben we echter niet overgeslagen. Onze sprong van de bloukransbrug, de hoogste commerciële bungee jump  ter wereld.

dscf0385

Knysna & Mosselbaai

We reizen door naar Knysna, een gezellig vissersdorpje waar we een nacht verblijven en de dag nadien reizen we door naar Mosselbaai. Hier komen we oog in oog te staan met een witte haai, wanneer we een Shark Cage Diving excursie boeken.

kimpressionsblog: 17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

Swellendam

Van hieruit gaan we richting Swellendam. Dit stadje wist ons absoluut niet te bekoren. Daarentegen vonden we echter wel een typisch Zuid-Afrikaans cafétje waar iedereen opging in een Rugby-match op groot scherm. Super om hier even deel van uit te maken en helemaal mee op te gaan in het spel (ook al snap ik er geen jota van).

Hermanus

We eindigen onze reis in Hermanus, een gezellige kustplaats die gekend staat voor het spotten van Walvissen. Zelf boeken we geen walvissafari, maar als je goed kijkt kan je ze zien vanaf de kustlijn.

Als je het hierboven zo bekijkt lijkt onze reis eindeloos lang geduurd te hebben. In werkelijkheid is ze voorbij gevlogen. René Descartes zei ooit “Reizen is bijna als praten met mensen uit andere eeuwen.” Een gevatte quote, die hier meer dan ooit van toepassing is.

Follow me on Bloglovin

https://www.bloglovin.com/blogs/kimpressions-14778009

8 gedachten over “17 daagse selfdrive door Zuid-Afrika

  1. Oh my, wat een enge dingen heb je meegemaakt ( haaien, iieeekkss )! Inderdaad, ik kan mij voorstellen dat deze reis een enorme indruk heeft gemaakt. Ooit hoop ik ook iets meer van de wereld te zien ( als de kids allemaal ouder zijn )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *