Afdalen in de magmakamer van een vulkaan

Slechts op één plaats ter wereld kan je afdalen tot diep in de magmakamer van een vulkaan. We dalen 120 meter diep af in de magma-kamer van een vulkaan die 4000 jaar geleden voor de laatste keer is uitgebarsten. Normaal gezien stort zo’n magmakamer in na een vulkaanuitbarsting. In dit geval heeft de vloeibare magma zich teruggetrokken in de mantel. De wanden bleken stevig genoeg waardoor de magmakamer intact is gebleven. Thrihnukagigur; De naam betekend driedelige krater. Én het is dan ook onder één van deze drie kraters dat zich een prachtig natuurfenomeen schuil houdt.

120 meter afdalen in de magma kamer van een vulkaan

We rijden zelf met ons minibusje richting het afspreekpunt op de parkeerplaats in Blue Mountains Country Park (Bláfjöll), tevens een populair skigebied. De lavavelden zijn besneeuwd en leveren prachtige vergezichten op.

De wandeling

Meestal ziet het stuk dat we vandaag bewandelen er een beetje uit zoals een maanlandschap. Tijdens ons bezoek ligt er veel sneeuw.

120 meter afdalen in de magma kamer van een vulkaan 120 meter afdalen in de magma kamer van een vulkaan

Overal liggen grote witte zakken op de route, zodat steeds dezelfde tocht aangehouden wordt. Men probeert hier zoveel mogelijk rekening te houden met de natuur en de ecologische voetafdruk tot een minimum te beperken. Op een bepaald punt van onze tocht steken we een ijzeren loopbruggetje over. IJsland ligt op de scheiding van de Europese en Noord-Amerikaanse plaat. Wat overigens de vele vulkanische activiteit op het eiland verklaart. De loopbrug bevindt zich net boven deze spleet in de grond.

120 meter afdalen in de magma kamer van een vulkaan

Een regenjas wordt aangeraden, maar hé waar niet in IJsland. Moest je er toch géén mee hebben, krijg je daar een lang onflaterend exemplaar aangemeten, dat je onmiddellijk in Pino van Sesamstraat transformeert. Hopla nog even een gelegenheid om de discussie te laten losbarsten: Was Pino nu eigenlijk geel of blauw? Deze regenjas hadden we echter helemaal niet nodig. Het zweet liep praktisch over onze rug. De weergoden waren ons klaarblijkelijk goed gezind die dag.

Het basiskamp

Na een stevige wandeling van een uur, komen we aan bij het “basiskamp” waar we lekkere IJslandse vleessoep worden voorgeschoteld. We krijgen nog een veiligheidsbriefing alvorens we de krater oplopen. In 2010 verstoorde de uitbarsting van de Eyjafjallajökull heel het luchtverkeer in Europa. Met deze achterliggende gedachte nog fris in het geheugen, beginnen we aan de afdaling. En hé; stel dat het fout afloopt: I always wanted to go out with a bang!

120 meter afdalen in de magma kamer van een vulkaan

De afdaling

Via een glazenwassersbakje, een soort van openlift systeem, dalen we naar beneden.

120 meter afdalen in de magma kamer van een vulkaan

De doorgang is zo smal dat we zelfs de muren kunnen aanraken en af en toe ons bakje recht moeten duwen.

120 meter afdalen in de magma kamer van een vulkaan

Op 6 minuten staan we beneden onze ogen uit te kijken. Moeder natuur op haar mooist! Prachtige kleurformaties sieren de wanden alsof er een pronkende pauw op staat die sierlijk met zijn staart beweegt. Dit is de natte droom van menig geoloog.

120 meter afdalen in de magma kamer van een vulkaanDe magmakamer zelf meet 48 bij 60 meter. We krijgen hier 30 minuten de tijd om vrij rond te lopen. Het bewandelbare stuk is afgezet met touwen waar we binnen moeten blijven. Daarbuiten bevindt zich de dropzone. Meerdere fototoestellen zijn hier al de dieperik in getuimeld. Daar sta je dan in het centrum van de aarde….We staan IN een vulkaan! Hoe waanzinnig is dat.

img_1057

Het prijskaartje is buiten proportioneel hoog, maar de ervaring is dan ook uniek! Zijn geld waard? Ik weet het niet…Maar ik ben toch blij dat ik het gedaan heb.

Kostprijs: €300/persoon

Waar boeken: Inside the vulcano tour

Benieuwd naar onze volledige reisvideo van IJsland? Bekijk hem hier.

Follow my blog with Bloglovin

7 gedachten over “Afdalen in de magmakamer van een vulkaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *