Door spleetjes kruipen in de Cango Caves

Deze diashow vereist JavaScript.

Speleologie stond altijd al op mijn bucketlist van dingen die ik ooit eens wou doen

Klein obstakel: Tot voor twee jaar woog ik nog meer als 90 kg en had ik moeite om mijn been door mijn broekspijp te krijgen. De Cango grotten worden tot de mooiste grotten van de wereld gerekend. Het complex is verdeeld in drie gedeelten (Cango 1, 2 en 3) met een gezamenlijke lengte van meer dan 4 kilometer. In de inkom staat er een kartonnen bord met de opening van het smalste stuk van de grotten. Eerst eens testen, en wat blijkt, ik heb nog een centimeter over: een klein duwtje in de rug is nooit slecht voor de moraal. Yeey happy me: Wij gaan door spleetjes kruipen. Eerst moeten we langs de Lumbago alley; een lage tunnel van 85 meter, waarvan gedurende 28 meter het plafond maar 1,2 meter hoog is. Je kan al raden waar de naam vandaan komt zeker? De lange wappers van de groep zijn nu al gedeeltelijk geradbraakt. We wringen ons langs een indrukwekkend parcours. Dit is werkelijk een plek die bolstaat van idylles. Je vind er prachtige kalkstenen rotsformaties in uiteenlopende kleuren.

Het duurt niet lang voor we worden geconfronteerd met dezelfde extreem kleine opening die in de inkomhal stond

Maar deze geeft iets minder goed mee als de kartonnen constructie van daarnet. The tunnel of love is maar 74 centimeter hoog en 30 centimeter breed. Je voelt het al wel aankomen. Net voordat we hierdoor kruipen komt onze vriend de gids met het spectaculaire verhaal af over de dikke vrouw die voor meer als 10 uur vast kwam te zitten en de rest van de toeristen daarmee opsloot in de achterliggende grot.  (Niet verzonnen! Klik hier voor het artikel) Man, man, man wat een gids! Faut le faire: zo’n verhaal vertellen alvorens we onze moed bij elkaar moeten sprokkelen. Moest ik nog geen claustrofobie hebben, dan begint dit kwaaltje zich nu toch wel aan een sneltempo te manifesteren bij mij. Daarnaast krijg is ook nog eens de slappe lach met de twee Japanners, in het bezit van een zeer dure spiegelreflexcamera inclusief telelens. Gelukkig zijn ze zo slim om de rest van de tocht niet verder te zetten. Jammer voor mij, had nog grappig kunnen worden.

De weg voert ons verder langs een steil parcours dat ons leidt naar de Devil’s Kitchen, met zijn beruchte DEVIL’S Chimney. De gids wijst op een smalle spleet in de muur: als je naar binnen kijkt, zie je  een steile as van ongeveer 45 centimeter breed, die naar 3,5 meter naar boven leidt. Woehoew er is licht aan het einde van de tunnel. Ik dacht dat ik daar eerst voor moest doodgaan om dat te mogen zien. We hebben het dus overleefd!

 

Follow me on Bloglovin

https://www.bloglovin.com/blogs/kimpressions-14778009

2 gedachten over “Door spleetjes kruipen in de Cango Caves

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *