Een cruise is dat nu echt iets voor oude mensen?

Ergens in mijn achterhoofd (En in dat van vele mensen als je het mij vraagt) had de gedachte post gevat dat een cruise iets voor oude mensen is. Iets voor saaie planten, die geen greintje avontuur in de vezels van hun lichaam hebben zitten. Een stigma dat nog veel gegeven word aan deze vorm van reizen. De meningen zijn verdeeld.

Maar hoe heb ik het nu eigenlijk ervaren?

kimpressionsblog: een cruise is dat nu echt iets voor oude mensen

Ik was al langer benieuwd hoe het er nu werkelijk aan toe gaat op zo’n cruise en eind oktober was dit moment eindelijk aangebroken. Gedurende tien dagen hebben we met het cruiseschip de Silver Spirit de Middellandse Zee doorkliefd. Ik ben met mijn gat in de boter gevallen. Op mijn leeftijd en met mijn loontje zou ik mij nooit een cruise via Silver Sea kunnen betalen. Maar ik en mijn zus waren jarig; en mijn ouders in een bijzonder vrijgevige bui. Een once-in-a-lifetime ervaring was het! Meepikken wat we kunnen hé. De dwaas zoekt zijn geluk in de verte. De wijze kweekt het onder zijn voeten. William Sadgarden kon het niet beter verwoord hebben.

Er is enorm veel verschil in de verschillende soorten cruises die worden aangeboden op de markt. Hoe kleiner het schip, hoe duurder de vakantie, is meestal de regel. Geheel in de lijn der verwachtingen was de gemiddelde leeftijd aan boord inderdaad 70+. Op vakantie met de bejaardenbond: Alzheimer Delight! Handig toch, het is een beetje zoals een adult only boeken. Geen krijsende jongeren rondom u. De eerste dag is er al meteen de verplichte safetydrill en lopen we gedwee in de pas met onze reddingsvestjes aan. Één voordeel: aan het tempo dat mijn medereizigers wandelen zijn we sowieso eerst bij de sloepen in geval van nood.

lifejacket

Butler Service

Per suite heb je een persoonlijke butler ter beschikking die je in feite voor alles kan optrommelen. Decadentie ten top, soms zelfs om een beetje ongemakkelijk van te worden. U vraagt, wij draaien is een understatement. Niets is hier te gek.  Op het einde van de reis vraagt hij zelfs of hij onze koffer voor ons moet inpakken. Mijn zus zegt resoluut neen, en ik twijfel toch wel even. Op mijn wenken bediend worden is ook wel eens leuk.

kimpressionsblog: een cruise is dat nu echt iets voor oude mensen

’s Middags schuiven we aan het buffet en de gezegde “kiezen is verliezen” is hier van toepassing. Alles is hier om ter lekkerst alsook verfijnd. Aan boord zijn er zes verschillene restaurants waar je uit kan kiezen. Hoe men voor zoveel mensen zo’n kwalitatief eten kan maken is mij een raadsel, maar die kok verdient opslag!.

Eten, drinken, excursie, eten, drinken, dutje, …. REPEAT!  Ik denk dat ik nu, na thuiskomst, toch even een sabbatical ga inlassen. Een bruisend nachtleven hebben we hier niet meegemaakt, maar dat gaat er wel anders aan toe op een groter schip denk ik.

Iedere avond is er een specifieke dresscode van toepassing. De gala-avond is ook wel eens fijn om mee te maken. Iedereen haalt zijn mooiste outfit uit de kast. Als je de dresscode niet respecteert, dan kom je er niet in.  Sommige vrouwen hebben ook echt de vreemdste kapsels. Helaas heb ik er geen foto van (zou een beetje onbeleefd zijn, niet?), maar er was zelfs iemand die er uitzag alsof  ze wc-rolletjes in haar coiffure had gedraaid. Handig wel als je onverwachts de bruine beer moet uitlaten.

kimpressionsblog: een cruise is dat nu echt iets voor oude mensen

Andrea Bocelli

Absoluut hoogtepunt van de cruise was het optreden van Andrea Bocelli. Nu weet ik waarom er geen glazen zijn aan boord van een schip. Als die man zijn kweek openzet springt alles in 1000 stukjes. Een uur lang kippenvel. En dan te bedenken dat hij meestal optreedt voor meer dan 25000 mensen. Het is echt een privilege om met slechts 470 passagiers naar dit optreden te mogen luisteren. Eventjes terug naar die glazen trouwens: Je zou het niet geloven moest je het niet weten; nauwelijks zijn ze te onderscheiden van echt glas. Maar als je goed voelt, dan is er een naad aan de steel waar je het verschil kan opmerken. Dit is logisch aangezien je bedenkt dat bij een extreem woelige zee, het boeltje  nogal snel aan diggelen zou liggen.

kimpressionsblog: een cruise is dat nu echt iets voor oude mensen

Van zo’n woelige zee gesproken. Meestal bevonden we ons op rustige vaarwateren. Slapen is zalig! Het is alsof je in een reusachtige wieg ligt. Last van zeebenen heb ik ook nooit gehad. De voorlaatste dag maakten we echter wel een heuse storm op zee mee. Ik vraag me af of dat in verband stond met de aardbevingen die op verscheidene plaatsen in Italië plaatsvonden.  Hoewel er verschillende stabilisatoren zijn op zo’n schip daverden we van links naar rechts. En de oudjes die hadden af en toe wat ondersteuning nodig. Onze excursie naar Olbia viel hierdoor letterlijk en figuurlijk in het water. Dan maar een extra dag op zee. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje! Lang leve de woordspelingen.

Zo zag onze reisroute er uit:

kimpressionsblog: een cruise is dat nu echt iets voor oude mensen

Ik schreef het eerder al; het grote voordeel dat deze vorm van reizen met zich meebrengt; is dat we op relatief korte tijd enorm veel bestemmingen kunnen aandoen. Onze excursie naar Pompeii is ons het meeste bij gebleven. Wist je dat je gemakkelijk zelf de excursies kan organiseren? Je bent ten eerste goedkoper gediend en ten tweede moet je niet op een stampvolle bus gaan zitten met medepassagiers die de aandachtscurve van een mongoloïde mier bezitten. Hetzelfde geld trouwens ook voor je transfer naar de luchthaven. Wij kwamen toe in Citavecchia en boekten onze transfer ook apart. Zo hebben we meer als 300€ uitgespaard. Niet slecht hé voor aan de kant te zetten voor de volgende reis gerelateerde escapade.

Nog een voordeel: zeezicht is altijd gegarandeerd. Vanaf het dek heb je prachtige vergezichten. De panorama’s vanop het water zijn waanzinnig mooi.

kimpressionsblog: een cruise is dat nu echt iets voor oude mensen_dsc4172_dsc4173

Zou ik het opnieuw doen? Driemaal JA! Maar misschien volgende keer toch eens een groter schip uittesten, dat toch wat meer op jongeren gericht is. En later als ik op pensioen ben (en de lotto heb gewonnen), ga ik op dit cruiseschip wonen. Veel beter dan een rusthuis!

Hebben jullie ervaring met cruisen?

Follow me on Bloglovin

https://www.bloglovin.com/blogs/kimpressions-14778009

20 gedachten over “Een cruise is dat nu echt iets voor oude mensen?

    1. Neen zeker niet 😃 enorm leuk om zoveel verschillende bestemmingen te kunnen zien. Enkel jammer dat je wat tijdsgebonden bent door de vaarroute. Meeste havenstadjes heb je wel gezien in 1 dag, maar in Pompeii hadden de toch wat extra tijd kunnen gebruiken.

    2. Emlékeim szerint mikor én felvettem az Orkkal az uj hit előnyt akkor a meglévő énekmondói mágiámbol használhattam a szakrális mágiát de max 9 manát használhattam fel szakrális célokra.Na persze az lehet h az csak ilyen hirtelen megoldás volt

    1. Hey Chrisje,
      Ja hé, ik ben echt met mijn gat in de boter gevallen. Wat leuk zeg dat je ook al eens je familie hebt getrakteerd. Mijn ouders hebben de Noorse Fjorden ook al eens gedaan. Schijnt inderdaad ook de moeite te zijn. Ze hebben toen zelfs het bereneiland gezien, ongeveer halverwege van Spitsbergen. Blijkbaar heb je tijdens de meeste periodes een heel slecht zicht omwille van de laaghangende bewolking. Staat zeker ook nog op mijn persoonlijke to do list. Eerst mijn vriend nog overtuigen om mee te gaan. Hij is wat wantrouwig tegenover deze vorm van reizen. Maar dat hebben de meeste mensen alvorens ze het zelf eens hebben uitgetest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *