IJsland Viking Rafting – White Water Action

Al heel wat watertjes doorzwommen

Deze keer kunnen we de uitspraak wel héél erg letterlijk nemen. En geloof me vrij: gezwommen hebben we! Hoewel ik af en toe wel eens dorst heb naar avontuur en ook wel over een vrij grote mond beschik, moet ik bekennen dat ik eigenlijk maar een pantoffelheld ben. De term whitewater (=wild water) wordt gebruikt voor rivieren die een aanzienlijk aantal stroomversnellingen hebben. De turbulente stromingen zorgen ervoor dat het schuimende water wit lijkt, door de lucht die wordt meegezogen in de golven. De East Glacial Rivier, in de volksmond van IJsland gekend als Jökulsá-Austari (Ja probeer dat maar eens uit te spreken), is het decor voor onze actievolle raftingtrip. Het beloofd een bloedstollende tocht te worden op één van de meest meedogenloze rivieren van Europa.

kimpressionsblog: IJsland Viking Rafting – White Water Action

Niet zonder gevaar!

De hele ervaring duurt zo’n 6 uur waarvan we ongeveer 2u en half op het water doorbrengen. Het bevaren van deze rivier is niet zonder gevaar, en dat wordt ons van in de beginnen duidelijk gemaakt. Wie het niet ziet zitten, mag nog rechtsomkeer maken. Bij de uitleg wordt ik als voorbeeld genomen; oh jee why me? Ik wil meteen PANIEK-MOORD-BRAND schreeuwen! Ik moet mijn angsten even temperen want het stappen in de raft is vooral een mentaliteitskwestie. De risico’s worden toegelicht en de noodzaak van teamwork wordt benadrukt. Uitgerekend vandaag staat de rivier op één van zijn hoogste niveaus van het jaar. Als we iets doen, dan doen we het meteen goed. We passeren spectaculaire Kanyon landschappen. Meteen een intensieve kennismaking met de ongetemde schoonheid en de getormenteerde natuur van IJsland.

kimpressionsblog: IJsland Viking Rafting – White Water Action

6 moeilijkheidsgraden

Er zijn verschillende gradaties om het ruwe water van een rivier te quoteren. Deze variëren van eenvoudig tot zeer gevaarlijk en zelfs een potentiële dood of ernstig letsel als gevolg kunnen hebben.   De rivier die wij hebben uitgekozen staat bestempeld als een +4 rivier. Om jullie een idee te geven:

  • Klasse 1: Zeer kleine ruwe gebieden die lichte manoeuvres vereisen. (Bekwaamheidsniveau: zeer basic)
  • Klasse 2: Ruwer water met enkele rotsen, kunnen sommige manoeuvres vereisen. (Bekwaamheidsniveau: basic met peddelen)
  • Klasse 3: Wild water, kleine golven, met een kleine stroming, maar geen groot gevaar. Kunnen aanzienlijke manoeuvres vereisen.
  • Klasse 4: Wild water, middelmatige golven, rotsen, aanzienlijke stromingen, scherpe manoeuvres zijn vereist.
  • Klasse 5: Wild water, grote golven, groot volume in stromingen, grote gevaarlijke rotsen, vereist nauwkeurige manoeuvres.
  • Klasse 6: Stroomversnellingen die worden beschouwd als zo gevaarlijk dat de rivieren soms daadwerkelijk onbevaarbaar zijn.

50 shades of Gray op het wilde water

Nadat we onze uitleg gekregen hebben en we voorzien werden van al het materiaal, zijn we klaar voor ons avontuur. Gracieus zien we er niet uit in onze drysuits. Het pak sluit zo nauw aan dat we op een “vriendelijke manier” gewurgd worden. 50 shades of Gray op het wilde water. We zitten met 7 in een boot, waaronder 2 instructeurs. Begeleid door drie Kayakers die ik de zotste dingen heb zien doen. Het zijn zij ook die ons nadien voorzien hebben van prachtig beeldmateriaal. Mijn vriend valt als eerste over boord op één van de heftigste punten van de rivier. De stroming heeft zo’n immense kracht dat hij een stukje onder water wordt meegesleurd. Rampscenario’s schieten even door mijn hoofd en de schrik staat in zijn ogen af te lezen. Later kapseizen we allemaal nog een paar keer.

kimpressionsblog: IJsland Viking Rafting – White Water Action

kimpressionsblog: IJsland Viking Rafting – White Water Action

Op een bepaald punt moeten we zelfs even uit het water omdat het stuk hier te ruig is. Na een beklimming over de rotsten kunnen we de rivier weer trotseren. In het midden van de tocht zetten we ons even langst de kant voor welgekomen wafeltjes en warme chocomelk, die via een katrol naar beneden werden gebracht. En op een bepaald punt mogen we ook even van een rots springen.

kimpressionsblog: IJsland Viking Rafting – White Water Action

Deze unieke ervaring staat voor eeuwig in ons geheugen gegrift! We beleefden IJsland eventjes vanuit een heel ander perspectief. Wat een bijzondere moment van ultieme vrijheid en een adrenalinekick om u tegen te zeggen! De dag nadien doet ieder botje in mijn lichaam pijn en voel ik spieren waarvan ik niet wist dat ik ze had. Maar geen moment heb ik spijt! Dit was waarlijk het orgelpunt van onze reis.

Follow me on Bloglovin

https://www.bloglovin.com/blogs/kimpressions-14729207

3 gedachten over “IJsland Viking Rafting – White Water Action

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *