Shark Cage Diving

Shark Cage Diving in Mosselbay

Cage diving tussen de witte haai

Gansbaai of Mosselbaai?

Iedereen die ooit de film Jaws gezien heeft, heeft ongetwijfeld een bijzondere fascinatie voor de Witte haai ontwikkeld. Hoewel Gansbaai de grootste haaienhoofdstad ter wereld is, is dit niet de enigste plaats in Zuid-Afrika waar duiken met de haaien mogelijk is. Aangekomen in Mossel Bay en geïnstalleerd in onze Bed & Breakfast besloten we onmiddellijk onze excursie vast te leggen. Go figure…..volzet! Wat een teleurstelling. Niets meer beschikbaar voor de komende dagen. Vroeg boeken is dus de boodschap. Gedemotiveerd zitten we ’s avonds gezellig iets te eten als de uitbaatster van de b&b, buiten adem, komt aangesneld op zoek naar ons. Er is een last-minute annulatie en als we willen kunnen we de volgende ochtend met de eerste boot mee. WOW wat een service! Tuurlijk gaan we mee.

Krijgen we nu effectief een haai te zien?

De kans om effectief een haai te spotten varieert van de periode van het jaar. Indien er tijdens de trip geen haai gespot wordt, krijg je een tegoed bon voor een nieuwe trip. Aangezien de meeste mensen hier op doorreis zijn, is de kans nihil dat je deze dus zal kunnen inruilen. Op hoop van goede zegen, we wagen het er op!

Vroeg uit de veren om op tijd bij de yacht club te staan. Een stevige kop koffie en een ontbijt terwijl we luisteren naar de briefing over hoe onze dag verder zal verlopen. Hier krijgen we te horen dat de gebruikelijke boot voor deze excursie in onderhoud is en dat we een andere kleine boot zullen nemen, hmmz niet echt geruststellend, maar dat maakt het nog spannender natuurlijk! Off we go: iedereen krijgt een wetsuit (wat stinkt dat ding, jakkes!) toegestopt en we klimmen we het gammele bootje op. Na een korte boottocht van 10 minuten komen we aan bij Seal Island. De zeehondjes op zich bezorgen je al een portie instant-happiness. Deze schattige wezentjes vormen namelijk de grootste, natuurlijke voedselbron voor de Witte Haai.

Een ton vol visseningewanden wordt overboord gekieperd, en nu is het afwachten…Soms duurt dit uren. Wij hebben geluk. Het duurt niet lang voor de eerste haai gespot is. De eersten die zich in de ranzige wetsuit kunnen wurmen mogen de kooi in. Aangezien ik altijd al het geduld van een goudvis heb gehad, sta ik als tweede klaar. Dubbel geluk, want de kerel naast mij heeft een GO-PRO op zijn hoofd en beloofd ons later ook de film door te sturen.

Een ontmoeting van wel heel dichtbij

De kooi zit steeds een stukje boven water. Vanaf de haai de kooi nadert, roept de gids: Get down! Zo ben je niet meteen buiten adem. Per groepje mag je ongeveer 15 à 20min. In de kooi blijven. Haaien zwemmen rond de kooi en vallen deze nooit aan. TENZIJ dat het uitgeworpen stukje tonijn hier natuurlijk in vast komt te zitten. Woehoew driedubbel geluk. Wat een adrenaline!!!! Meteen een beetje warmer in de kooi, dankzij de straal pipi die zich in mijn wetsuit rond walst. (zou de geur hiervan komen?).

Cage Diving tussen de witte haaien

Eens een haai wordt afgeschrikt keert deze niet meer terug naar de boot. Voor de rest van trip krijgen we nog enkele kleinere haaien te zien die op relatief grote afstand van de boot blijven. De andere groepjes moeten zelfs af en toe terug uit de kooi om onderkoeling tegen te gaan. Jammer voor hen, de sensatie is voorbij. Wij krijgen van aan dek, geen impressionante beelden meer te zien. Want de mensen die op de boot zelf zaten krijgen uiteraard ook een indrukwekkend schouwspel te zien. Nu dit pakken ze ons alvast nooit meer af!

Geboekt via: www.whitesharkafrica.com

Kostprijs: +- €85

Follow me on Bloglovin

https://www.bloglovin.com/blogs/kimpressions-14778009

6 gedachten over “Shark Cage Diving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *