Een bezoek aan het Timanfaya National Park in Lanzarote

Het klimaat van Lanzarote staat gekend om zijn eeuwige lente.  Net daarom is dit een ideale winterbestemming. 7 dagen ontspannen en genieten….dat was ons opzet.  Ironisch genoeg hebben wij het anders getroffen. De weergoden wenen gedurende drie dagen tranen met tuiten en ons hotel (dat hier uiteraard niet op voorzien is) staat letterlijk onder water! Op die ene week in oktober dat wij hier verbleven, is er meer water uit de lucht gevallen dan op een jaar tijd.  De lokale inwoners maken echter heel gelukzalig een wandelingetje in de regen; na een periode van extreme droogte is dit hun ultieme genotsmoment.  Bij ons is het eerder moeilijk om geen water in de ogen te krijgen.

Maar zonder regen geen regenbogen!

We laten de pret niet bedrukken, en halen we het onderste uit de kan op de zonnige dagen. Zo staat er ook een bezoek aan het Timanfaya National Park op het programma. Het park bevindt wordt typerend ook los Montañas del Fuego; de vuurbergen, genoemd. De naam Timanfaya verwijst dan weer naar de hoogste krater van 510 meter hoogte, en is tevens de naam van het dorp dat hier destijds als eerste van de kaart werd geveegd.

een bezoek aan het Timanfaya National Park in Lanzarote

De spectaculaire vulkaanuitbarstingen, die hier plaatsvonden tussen 1730 en 1736, behoren tot de belangrijkste en langstdurende in de geschiedenis van het vulkanisme. Meer dan een derde van het eiland Lanzarote werd toen letterlijk onder de lava bedolven en 12 dorpen werden verwoest.

Georganiseerde excursie per bus

Normaal gezien niet mijn favoriete reiswijze; maar wij bezochten het park via een georganiseerde excursie. Met eigen vervoer heb je vaak een ellenlange rij wagens die staat aan te schuiven. Met de bus rij je hier gewoon voorbij.

Op het gedeelte rond de krater Islote de Hilario wordt op interactieve wijze de natuurkracht van deze inactieve vulkaan ten toon gesteld.  Met een schop worden er enkele hete lavasteentjes uit de grond gehaald, die in je handen worden gelegd. Lang kan je dit niet vasthouden. Maar een beetje stoerdoenerij en hilarische zelfoverschatting hoort erbij, en zo manifesteren zich al vlug enkele rode plekjes op mijn handpalm. Holy Shamoly, dat is warm! De aarde is hier nog steeds gloeiend heet, door de luchtstroom die ondergronds circuleert.

een bezoek aan het Timanfaya National Park in Lanzarote

Op dit gedeelde bevindt zich ook het restaurant El Diablo. Op een gat dat zich zo’n 6 meter boven de grond worden er op een temperatuur van 350° kippenbilltjes gebarbecued. Ja zoiets wil ik ook wel in mijnen hof hebben staan, tien keer beter als een Green Egg me dunkt. Het restaurant heeft zijn naam niet gestolen met zijn “duivelse temperaturen”.

een bezoek aan het Timanfaya National Park in Lanzarote

Op onderstaande foto’s wordt er een emmertje water in een put gegoten. Het resultaat reveleert zich in geisertje dat het water terug naar boven spuwt.

een bezoek aan het Timanfaya National Park in Lanzarote

een bezoek aan het Timanfaya National Park in Lanzarote

Droog struikgewas schiet in brand door de aanraking met één van de wanden door de aanwezige aardwarmte.

een bezoek aan het Timanfaya National Park in Lanzarote een bezoek aan het Timanfaya National Park in Lanzarote

Daarna krijg je nog een rondrit per bus door het park van quasi 30 minuten. In het park zelf is het trouwens niet toegestaan om er met eigen vervoer door te rijden. Jammer wel dat je zicht hierdoor wat belemmerd wordt, want een landschap vol verschroeiende sporen van zwart gestolde lava en prachtige rots-en zandformaties vormt het dramatisch decor van onze rondrit.

een bezoek aan het Timanfaya National Park in Lanzarote een bezoek aan het Timanfaya National Park in Lanzarote

Biologische diversiteit

Zo’n 180 verschillende plantensoorten groeien hier in extreem dorre omstandigheden. Net daarom is de bescherming van de natuur ook zo belangrijk. Plantengroei heeft ongeveer 800jaar nodig om enige vorm van leven te tonen in een lavaveld. Net daarom, om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden zijn niet alle delen van het park toegankelijk voor bezoekers. Het grootste deel is enkel toegankelijk voor wetenschappers. Het surrealistische maanlandschap is als een soort blauwdruk van wat er hier lang geleden heeft afgespeeld.

een bezoek aan het Timanfaya National Park in Lanzarote

 

3 gedachten over “Een bezoek aan het Timanfaya National Park in Lanzarote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *